Manueel Therapie (kraken)

Manueel Therapie Apeldoorn (Kraken) is een specialisatie binnen de fysiotherapie voor het beweging (“kraken”) van de gewrichten. Zo kunnen klachten van de wervelkolom en gewrichten in armen en benen worden verminderd en/of verholpen. 

 

Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Ze kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Hierdoor bewegen ze (weer) soepel en neemt de pijn af. Manueel therapeuten hebben na een studie fysiotherapie een driejarige vervolgopleiding voor manueel therapeut gevolgd.

Wat doet is manueel therapie?

Bij Koopmans Fysiotherapie is een master manueel therapeut werkzaam. Deze kan bij bepaalde gewrichtsklachten meer bereiken dan de fysiotherapeut. Behalve het feit dat een manueel therapeut gespecialiseerd is in het bewegen van gewrichten, beoordeelt hij ook of de arbeidssituatie en het maatschappelijk leven betrekking hebben op de klacht van de patiënt.

Manueel therapie is bedoeld om klachten van de wervelkolom en gewrichten in armen en benen te verminderen of te verhelpen. Klachten kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een directe afname van pijn.

Voor welke  klachten is manuele therapie geschikt?

  • hoofd- en nekpijn,
  • nek- en schouderklachten met uitstraling in de armen en handen,
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn,
  • lage rugklachten, eventueel uitstraling naar bil en bovenbenen,
  • verschillende vormen van duizeligheid,
  • knie- en heupklachten,
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.
rugklachten

Wat gebeurt er tijdens de eerste behandeling?

Na aanmelding bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.

Lichamelijk onderzoek

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten.

Prognose

Afhankelijk van dit onderzoek maakt hij een behandelplan en een prognose. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

behandeling Koopmans Fysiotherapie Apeldoorn

Wat doet een manueel therapeut?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken. Door gewrichten te mobiliseren of op een bepaalde manier te bewegen – waarbij een knappend geluid kan ontstaan – zal de beweeglijkheid toenemen.

De kwaliteit

De behandelingskwaliteit

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende opleiding heeft gevolgd. In onze praktijk is de manueel therapeut geschoold aan de Stichting Opleidingen Musculoskelatale Therapie (SOMT).

Landelijke registratie

De SOMT gaat uit van het beroepscompetentieprofiel dat door de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) is opgesteld. De NVMT zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing van de manueel therapeut. Daardoor wordt u bij een door de NVMT erkende manueel therapeut altijd behandeld door iemand die ter zake kundig is.

Het resultaat

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies,adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Intake Koopmans Fysiotherapie Apeldoorn

Verwijzing en vergoeding

In het verleden kon u alleen naar een manueel therapeut met een verwijzing van een huisarts of specialist. Vanaf 2006 is dat niet meer nodig. Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket en boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.

Meer informatie

Handig om te weten

Alle medewerkers in onze praktijk zijn geregistreerd in het Centraal Kwaliteits Register en onze praktijk is gecontracteerd door alle zorgverzekeraars

Het team van specialisten staat klaar om u te helpen met wat voor klacht dan ook. Neem snel contact op.