Master Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie van fysiotherapie op bekkenklachten zoals ongewild verlies van urine of ontlasting of moeizaam kwijt kunnen van ontlasting.

Elke therapie is anders. Maak een afspraak om te weten hoe uw sessies zullen lopen.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op klachten rond het bekken. Bekken-klachten kunnen vaak samen hangen met gevolgen zoals: ongewild urineverlies of pijn in de onderbuik. Omdat elk lichaam anders is zal de bekkenfysiotherapeute in overleg met u een uniek plan van aanpak maken.

Dit kan betekenen dat u enkele keren langs moet komen voor een bewegingsoefening met de therapeut. Of dat er programma voor u wordt opgesteld. Dit is afhankelijk van de klacht en locatie van de klacht.

Oorsprong Bekkenfysiotherapie

Begin jaren ’80 ontstond er aandacht voor bekkenbodemproblemen, aanvankelijk gesignaleerd vanuit de zwangerschapsbegeleiding. In de daaropvolgende jaren nam de behandeling van bekkenbodemklachten een grote vlucht en al gauw werden niet alleen vrouwen maar ook mannen en kinderen behandeld.

Eerst richtte de behandeling zich vooral op urineverlies, daarna ook op problemen met het ophouden van de ontlasting en pijn bij gemeenschap. Tegenwoordig maakt de bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan blaas, baarmoeder of prostaat deel uit van de multidisciplinaire behandeling.

De behandeling van bekkenpijn, al dan niet samenhangend met zwangerschap, vormt een onderdeel van bekkenfysiotherapie.

Klachten rond Bekkenfysiotherapie

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/ of te ontlasten
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Pijn bij gemeenschap, klachten met de bekkenbodem
  • Begeleiding bij operaties in de onderbuik
  • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
  • Begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling

Aanvullende informatie

Vergoeding

De zorgverzekeraar vergoedt de bekken- fysiotherapeutische behandeling alleen als u voor fysiotherapie bent verzekerd  met een aanvullende verzekering.

Specialisme

Leden van de NVFB zijn bekkenfysiotherapeuten die, dankzij een aanvullende opleiding, zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen en kinderen.

Voor meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met onze bekkenfysiotherapeut

 

Christa Vorsterman van Oijen

Koopmans Fysiotherapie 055 – 543 32 22.

Handig om te weten

Alle medewerkers in onze praktijk zijn geregistreerd in het Centraal Kwaliteits Register en onze praktijk is gecontracteerd door alle zorgverzekeraars

Het team van specialisten staat klaar om u te helpen met wat voor klacht dan ook. Neem snel contact op.